Renovatie

Elektriciteit bij renovatie

 

Bestaande elektrische installaties in oudere woningen zijn vaak niet aangepast aan onze moderne elektriciteitsbehoeften. Zowel voor je comfort als voor je veiligheid, doe je er goed aan de installatie aan te (laten) passen. Opgelet: als je kennis op gebied van elektriciteit beperkt is, doe dan beroep op sintic-ti. Hij kan nagaan of je bestaande installatie aan een update toe is, en welke stappen er daarvoor moeten gezet worden.

 

 

Veiligheidsinspectie

 

Sintic-ti Kijk alle contacten en aansluitklemmen na en herstelt of vervangt beschadigde onderdelen zoals stopcontacten.

 

Elke belangrijke uitbreiding van een elektrische installatie, gerealiseerd na 1 oktober 1981, moet voldoen aan de voorschriften van het AREI.

 

Als het vermogen van je bestaande elektrische installatie niet voldoet, moet je ze verzwaard worden.

 

Ook als je niet van plan bent om ze te vervangen, te verzwaren of uit te breiden, is het toch een goed idee om je installatie aan een veiligheidsinspectie te onderwerpen.

 

Oude installatie moderniseren.

 

Bij oude installaties is het raadzaam om ze af te toetsen aan de richtlijnen van het AREI en, waar nodig, oude elementen te vervangen. Dat is zeker zo voor de oude verdeelborden die bestaan uit een marmeren plaat of uit zwarte kunststof en een zogenaamde messchakelaar, een metalen hendel zonder beschermlaag. Ze zijn absoluut niet veilig en moeten vervangen worden door een nieuwe gesloten verdeelkast.

 

Check aardlek, aarding en draden.

 

Ook wordt nagegaan of de oude installatie is uitgerust met een aardlekschakelaar en een degelijke aarding. Oude leidingen waarvan de isolatie van de draden afbrokkelt, kunnen kortsluiting veroorzaken. Vervang daarom bestaande elektrische draden met een doorsnede kleiner dan 1 mm² door draden van minstens 1,5 mm² voor verlichtingskringen, en minstens 2,5 mm² voor de voeding van stopcontacten.

 

Beveiligingsgeleider

 

Aansluitklemmen en beschadigde onderdelen zoals stopcontacten worden ook vervangen. Oude smeltveiligheden worden vervangen door automatische schakelaars. Er wordt zorg voor gedragen dat alle stopcontacten en toestellen met een aarding zijn gevoed, ze moeten voorzien zijn van een aardingspen die verbonden is met de beveiligingsgeleider. Dit geldt voor alle stopcontacten met een aarding.

 

Installatie uitbreiden

 

Elke belangrijke uitbreiding van een elektrische installatie, gerealiseerd na 1 oktober 1981, moet voldoen aan de voorschriften van het AREI. Een belangrijke uitbreiding is bijvoorbeeld het toevoegen van een stroomkring.

 

Keuringsorganisme

 

Het AREI vereist ook dat van elk nieuw gedeelte een situatieschema en een ééndraadsschema worden gemaakt na de vernieuwing. Elke uitbreiding of aanpassing moet door een erkend keuringsorganisme gecontroleerd worden.

 

Installatie verzwaren

 

Als het vermogen van je bestaande elektrische installatie niet volstaat, wordt deze verzwaard. Dateert je installatie van voor 1 oktober 1981? Dan moeten we de verzwaring eerst aanvragen bij je netbeheerder. Die gaat dan na of de aangevraagde verzwaring wel haalbaar is en hoe je ze concreet moet aanpakken.

Het Technisch Team staat steeds voor u klaar.