Werking

Men stelt dat 2 kilo pelletkorrels gelijk is aan 1m³ aardgas of 1 liter stookolie. Boven in de pelletkachel (A) bevindt zich de brandstofvoorraad (pellets) die door de

klep te open gevuld kan worden. Bij een inbouwpelletkachel wordt een vullade voorzien om bij te vullen. Vervolgens brengt de toevoerschroef (B) de pellets naar de brander.

Een rookgasventilator (M) zorgt voor een correcte verbranding van de pellets. Een tweede ventilator (G) zorgt voor de verspreiding van de warme lucht in de kamer.

 

Bij een model met kanalisatie kan de warme lucht ook naar andere aangrenzende ruimtes verspreid worden.

 

Bij pelletkachels met stralingswarmte is er geen convectieventilator aanwezig. Een gietijzeren warmtewisselaar en de aankleding van de kachel zorgen hierbij voor natuurlijke convectie. Deze kachels zijn stiller maar de warmteverspreiding gaat niet zo snel.

 

Het hart van de pelletkachel is een microchip; deze zorgt voor een optimale verbranding, van hieruit wordt alles gereguleerd en gecontroleerd; snelheid van de pellets, verbranding, ventilator, het automatisch aan en uit gaan.

 

De ontstane hoeveelheid as door de verbranding in zeer klein waardoor de aslade minder frequent geledigd moet worden dan bij een houtkachel.

 

Bij intensief gebruik (dagelijks) beperkt het onderhoud (aszuiger wordt gratis bijgeleverd bij aankoop) zich tot het stofzuigen en het glas even poetsen met een vochtige doek. Een pelletkachel heeft een veilige schouw nodig. Deze afvoer is anders dan bij een hout of kolenkachel. De diameter van de schouw bij pelletkachels is bijna altijd 80mm. Een zorgvuldig aangelegde rookgaskanaal is er belangrijk.

 

Werking van een pelletkachel

Een pelletkachel is een automatisch programmeerbare kachel op hoog rendement. Op technologisch vlak staat deze kachel

op punt. Het is voorzien van een timer, thermostaat en eventueel afstandsbediening. Door gebruik te maken van geperste houtstaafjes of houtsnippers (pellets) zorgt de kachel zelf voor een juiste dosering van de CO²-neutrale brandstof.

Door middel van water of warme lucht kunnen vervolgens meerdere ruimtes in jouw woning worden verwarmt.

 

Deze kachel op pellets is zeer spaarzaam. Het zorgt voor dagenlange verwarming, tussentijds bijvullen is wel nodig.

De meeste mensen kennen de pelletkachels als een gezellig sfeerverwarming in de woonkamer maar je kan er heel wat meer mee! De pelletkachels kan gebruikt worden als alternatief voor jouw CV-ketel, of kan als aanvullend element aan de CV-ketel worden gekoppeld. Zo is het ook perfect mogelijk de centrale verwarming volledig te laten werken op pellets.

 

Automatisering van de toevoer van pellets

Een standaard pelletkachel ziet eruit als een gewone houtkachel. De houtpellets worden vanuit een reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd. Daar worden de pellets ontstoken. De kachel regelt vervolgens de snelheid van aanvoer van pellets en lucht, afhankelijk van de warmte die je hebt opgevraagd. De rookgassen worden naar buiten geblazen door een smalle pijp. De ecologische warmte komt door een ventilator jouw woning binnen. Pelletketels die gebruikt worden om de centrale verwarming te sturen worden op dezelfde methode geregeld.

Verwarmen met pellets is zo even nauwkeurig en precies als een gasbrander of stookolieketel.

Het Technisch Team staat steeds voor u klaar.