AIRCO

Waarom airconditioning?

 

Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en presteren ook beter. Een constante temperatuur of vochtigheidsgraad doen wonderen. Bij stijgende temperatuur daalt het prestatievermogen vaak. Een aantal voorbeelden:

Bij ongeveer 21°C heeft een kantoorbediende het hoogste prestatievermogen en voelt hij zich comfortabel

Bij een kamertemperatuur van 26°C daalt het prestatievermogen en het comfortabel voelen met meer dan 10%

Bij een kamertemperatuur van 29°C daalt het prestatievermogen en het gevoel van comfort met meer dan 35%.

Misverstanden over airconditioning

 

VAN AIRCO RAAK JE NIET VERKOUDEN

 

Over airconditioning doen heel wat misverstanden de ronde. Tijd dus om deze even de wereld uit te helpen... Van airco raak je verkouden of ziek Je raakt niet verkouden van airconditioning maar door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De luchtbeweging is daarom best homogeen, wat met de huidige installatie van de toestellen geen probleem meer is.

Airco's dragen bij tot de gezondheid door de verhoging van de luchtkwaliteit. Veel van de toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met luchtreinigingfilters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden.

 

Wat doet een airco?

 

Airconditioning is het behandelen van de lucht in een ruimte om zo een ideale temperatuur, vochtigheidsgehalte, zuiverheid, alsook de verdeling van de lucht te verzekeren. Airconditioning is dus meer dan louter het koelen van je werk- en/of leefruimte.

KOELEN

Onze aircotoestellen bieden een preciese temperatuursbeheersing. U creëert steeds uw eigen comfortklimaat en ademt gezonde, zuivere lucht in en dit zelfs in de meest extreme omstandigheden.

 

VERWARMEN

Bepaalde aircosystemen bieden u ook de mogelijkheid om een ruimte te verwarmen, we spreken dan over een warmtepompen. Deze installatie geeft u uw persoonlijk temperatuurscomfort het hele jaar door. Om even samen te vatten, met een warmtepomp beschikt u over een systeem waarmee u in de zomer hittegolven kan trotseren en in de winter de gure stormen.

 

ZUIVEREN

Onze aircosystemen produceren zuivere, gezonde lucht. Alle binnenunits worden standaard uitgevoerd met filters die stof, pollen en rook filteren. Volgens de noden van de klant kan de luchtzuivering aangepast worden. Luchtzuivering is crusiaal voor personen met allergieën.

 

VENTILEREN

Ventilatie kan in onze systemen geïntegreerd worden. Dit betekent dat binnenlucht van een ruimte ontnomen wordt en vervangen wordt door verse, geklimatiseerde buitenlucht. U kan de ventilatie tijdens de tussenseizoenen aanzetten, terwijl de airconditioning uitgeschakeld is.

 

ONTVOCHTIGEN

In koeling modus ontvochtigt een aircotoestel de lucht zodat u een aangenaam gevoel van welzijn kunt creëeren. Hou daarbij in gedachten dat een correcte vochtigheidsgraad de groei van schimmels vermijdt. Dit is dan weer positief voor personen met allergiën. Mensen voelen zich het beste indien de vochtigheidsgraad tussen 40 en 60% is en het verzekert ook een langere levensduur van electronische toestellen.

De basisprincipes van airconditioning

 

Airconditioning is gebaseerd op het transport van warmte van de ene ruimte naar de andere.

 

WAT HEBT U HIERVOOR NODIG?

Een binnentoestel, een buitentoestel, een gesloten circuit koperen leidingen die de binnen- en buitenunit met elkaar verbinden, waardoor koelmiddel vloeit. Het is dit koelmiddel dat de gemaakte energie van het ene lokaal overbrengt naar een ander lokaal.

 

ENKEL KOELEN

Binnenunit: Een ventilator blaast de warme binnenlucht op een warmtewisselaar waar een koud koelmiddel stroomt. Het koude koelmiddel absorbeert de warmte van de lucht en de afgekoelde lucht wordt terug in het lokaal afgezet.

Koperen leidingen Het koelmiddel neemt de opgenomen warmte via koperen leidingen van de binnenunit naar de buitenunit.

Buitenunit: Door deze warmteoverdracht ondergaat het koelmiddel een verandering. De vloeibare vorm verdampt naar een gasvorm, net zoals water verdampt wanneer het kookt. En net zoals waterdamp terug water wordt wanneer het afkoelt, wordt het koelmiddel weer vloeibaar, wanneer in de buitengroep de opgenomen warmte weer afgestoten wordt.

Koelmiddel: Het vloeibaar geworden koelmiddel vloeit terug naar de binnenunit.

Binnenunit: Terug naar de binnenunit geeft het koelmiddel opnieuw de koelte af en begint de cirkel opnieuw tot wanneer het lokaal de gewenste temperatuur heeft behaald.

De koelcyclus

 

EEN AIRCONDITIONER DRAAIT ZOALS EEN KOELKAST. HET KOELMIDDEL VLOEIT DOOR HET SYSTEEM EN KAN VAN DRUK OF VAN TOESTAND VERANDEREN. ER ZIJN VIER PROCESSEN BINNEN DE 'KOELINGSCYCLUS'.

1 Het hart van een airconditionersysteem, dat het koelmiddel door het systeem pompt, is de compressor. Het koelmiddel is een soort gas dat onder lage druk staat vooraleer het bij de compressor toekomt. De compressor plaatst het gas onder hoge druk en stuurt het door naar de condensor.

2 In de condensor wordt het gas onder hoge druk omgezet tot een vloeistof onder hoge druk waarbij warmte wordt afgegeven aan de omgeving.

3 Nadien komt het koelmiddel in een expantieventiel terecht waar het in een vloeistof onder lage druk verandert.

4 De vloeistof onder lage druk vloeit naar de verdamper, waar de warmte uit het lokaal wordt opgenomen en waarbij ze wordt omgezet naar een gas onder lage druk. Dit komt in de compressor terecht en de cyclus begint opnieuw.

 

WARMTEPOMPEN

Een warmtepomp is een systeem dat uw ruimte tijdens de warmste zomers koelt en tijdens de koudste winters verwarmt. In 'koeling' absorbeert het koelmiddel van het toestel de warmte van de ruimte om het buiten af te zetten. In 'verwarming' is dit juist het omgekeerde.

 

EFFICIËNTE ENERGIEVERBRUIK?

Deze systemen zijn ook veel energievriendelijker in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Dit omdat ons systeem niet gebaseerd is op het verbranden van brandstof maar op het verplaatsen van warmte. Hierdoor zijn warmtepompen vijf keer energievriendelijker dan andere verwarmingstoestellen!

Een warmtepomp draait de koelcyclus om. Het systeem haalt de gratis calorieën uit de buitenlucht en vervoert deze naar de binnenunits. Dit principe kan doorgaan zelf bij lage buitentemperaturen zoals -5°C, -10°C of -15°C, dit hangt echter af van het gebruikte aircosysteem.

Modus enkel koelen

Modus verwarmen

Met een warmtepomp heeft u dus geen bijkomend verwarmingssysteem nodig, u beschikt immers over een systeem waarmee u in de zomer hittegolven kan trotseren en in de winter de gure stormen. Dit voor heel wat minder geld dan bv elektrische convectoren.

Voor verdere vragen i.v.m het maken van een offerte of het plaatsen en leveren kan u steeds bij ons terecht.

Het Technisch Team staat steeds voor u klaar.