Sanitair

Het Technisch Team staat steeds voor u klaar.

In het geval van een gootsteen (of lavabo, handwasbakje) wordt de afvoerbuis meestal tussen de warm en koudwater leiding geplaatst. Voor de douche- en badkraan. wordt gewoonlijk een thermostatische kraan gebruikt. Deze wordt rechtsreeks aangesloten op de tappunten.

Het plaatsen, vernieuwen of herstellen van de sanitair installatie vraagt toch enige kennis.

Indien de leidingen en afvoer overal geplaatst zijn is de stukadoor en chapper aan de beurt. Later kan de installateur u ook begeleiden met de aankoop van het meubelair en het plaatsen ervan.

Waterverwarming - Warm water en Water verwarmen

Het warm water uitvinden” is een gezegde dat het belang benadrukt van warm water voor de mens. Hoewel water niet snel opwarmt, weet het warmte goed vast te houden en is dus uiterst geschikt als warmteoverdrager. In een hedendaagse woonst is warm water onontbeerlijk in het dagelijks gebruik. Vanwege deze groeiende behoefte neemt water een grote hap uit het budget, voor zowel de aanvoer als de opwarming ervan. Wat zijn zowat de meest courante manieren om water op te warmen en waar moet je op letten?

 

Het meest bekende toepassing van warm water is ongetwijfeld de centrale verwarming (CV). Vanuit een centraal verwarmingspunt vertrekt een buizenstelsel dat warm water transporteert via een pomp naar de boiler zolang er vraag is, éénmaal op temperatuur stopt de circulatiepomp met het transporteren van het water naar de boiler of buffervat.

Tegenwoordig zijn er ook combi HR-ketels, die een hoger rendement opleveren dan conventionele ketels.

 

Er zijn twee basisprincipes bij warmwatersystemen. Allereerst heb je de zogenaamde ‘geisers’: doorstroomsystemen die water alleen opwarmen wanneer er vraag naar is. Op die verbruiken ze geen energie wanneer het niet nodig is. De boiler is het tweede systeem en voorziet een continue stroom aan warm water. De waterinhoud van het voorraadvat wordt immers op een constant niveau en temperatuur gehouden. De moderne techniek van heden garandeert een constante waardoor niemand meer zonder warm water zal zitten de wisselwerking met de CV. Tegenwoordig wordt meer gewerkt met betere isolatie, waardoor het water op een minder hoge temperatuur gehouden moet worden en er dus energie bespaart wordt. Ook zonneboilers doen hun intrede, die zonnecollectoren gebruiken om aan warmtewinning te doen.

Interessant is een meer geïntegreerd systeem doorheen het hele huis, waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende manieren van opwarming. Zo heb je een combiketel, die een centrale verwarming combineert met een boiler in één toestel. Heb je echter een goedwerkende CV-ketel of boiler/geiser is dit een overbodige aanschaf. Dit toestel is daarom ook het meest interessant bij nieuwbouw of bij renovaties waarbij een geheel nieuwe verwarming geïnstalleerd moet worden. Daarnaast is het ook interessant om te zien naar toestellen die verloren warmte kunnen recupereren zoals een condensatieketel. Het nadeel is dat deze duurzame toestellen niet altijd even goedkoop zijn.

Installeren van sanitair

Voor de start wordt er eerst een grondplan gemaakt van je woning en aangeduid waar je water zal nodig hebben.

 

Op onderstaande figuur vind je hier een voorbeeld van. Rood is warm stadswater, groen is koud stadswater en blauw is regenwater.

Dit zijn ook de officiële kleuren die we moeten gebruiken om het plan uit te tekenen voor de keuring.

Warm water wordt telkens links geplaats en koud water rechts.

 

Regenwater opwarmen voor de bevoorrading van warm tapwater zal een onaangename geur hebben en kan leiden tot oncontroleerbare vermeerdering van bepaalde bacteriën met gezondheidsrisico's tot gevolg.

Dit wordt dus best niet gedaan.

 

Met een zwarte pijl is aangeduid waar de afvoerbuis in de muur zit, die zal worden gebruikt.

LET OP!

Regenwater mag nooit in contact kunnen komen met leidingwater.

Dat betekent dat warm stadswater en koud regenwater nooit mogen samen komen in één mengkraan, of thermostatische kraan.

 

In een douche kan je dus wettelijk gezien ook geen koud regenwater gebruiken, want in de kraan, zou regenwater, met stadswater kunnen gemengd worden.

 

Vroeger kon vaak met een kraan worden ingesteld of er regenwater of stadswater werd gebruikt voor verschillende toepassingen. (vb, douche, bad, toilet, buitenkraantje, wasmachine)

Dit is nu dus wettelijk verboden!

 

Een met een volledig gescheiden circuit betekent dus dat wanneer je regenput zou leeg zijn, je ook geen water meer kan krijgen aan de toestellen waar het regenwater is op aangesloten.

Een oplossing hiervoor kan zijn de regenwaterput kan bijvullen met stadwater, dit systeem kan automatisch werken of manueel bijvullen.

Meestal opteren wij om het manueel te doen, daar we in onze regionen niet zo vaak te maken hebben met extreem langdurige droogte.

Een automatisch systeem is een flink pak duurder.

 

Je kan ook gewoon op de plaatsen waar je regenwater zal aftappen twee voedingsleidingen voorzien: Koud stadswater en koud regenwater.

Wanneer je dan wil veranderen van water, moet je de wateraansluiting op het toestel loskoppelen, en aansluiten op het andere aftapkraantje.

Dit is echter behoorlijk omslachtig.

 

Toch zou ik aanraden om dit te voorzien voor de wasmachine.

Dit omdat het kan gebeuren dat het regenwater een onaangename geur heeft.

Zodra dit het geval is, kan je de aanvoerleiding van de wasmachine loskoppelen van de regenwaterkraan, en aansluiten op de drinkwaterkraan.

 

Voor het bad wordt gewoonlijk een thermostatische kraan voorzien.

Hier kan enkel drinkwater gebruikt worden.

Wel mogen twee aparte kranen gehangen worden een voor warm drinkwater en een voor koud regenwater. Dit is wel toegestaan.

 

Na het uittekenen van de muuraansluitingen en leidingen op het grondplan kunnen we beginnen met het uitkappen van aftappunten in de muur en het leggen van de leidingen.

Leidingen worden gelegd van de collectoren naar de aftappunten. De collectoren zijn op de tekeningen aangeduid met dikkere lijnen.

 

We zorgen er voor dat de collector niet te ver van de boiler of warmte voorraadbron staat. Op die manier besparen we leidingen en zorgen we er voor dat

het warm water snel de tappunten bereikt.

 

Het is wel belangrijk dat we zeker zijn waar de uiteindelijke kranen of aftappunten zullen komen!

 

<<<<<Collector<<<<<

>>>>>Inbouwdozen>>>>>