Rentabiliteit

Rentabiliteit

Opbrengst & Rendement van Zonnepanelen

 

 

Er zijn verschillende aspecten waarmee u rekening moet houden voor het berekenen van de opbrengst en terugverdientijd van uw zonnepanelen installatie.

De investering en terugverdientijd

 

Zonnepanelen installeren is een éénmalige investering. Er is nauwelijks een onderhoudskost aan verbonden. U kan er vanuit gaan dat een installatie 25 à 30 jaar meegaat.

U verdient uw investering terug doordat u geen (of veel minder) geld uitgeeft aan elektriciteit van uw energieleverancier.

Vanaf dat u evenveel heeft uitgespaard door zelf te produceren als dat uw installatie heeft gekost, is de investering terugverdiend. Afhankelijk van het rendement is dat tegenwoordig 10 à 12 jaar. De resterende tijd dat uw installatie meegaat (minstens nog eens 15 jaar) maakt u pure winst en geniet u van gratis stroom.

Rendement van Zonnepanelen

 

Volgens de laaste Europese cijfers schijnt de zon in België 1240 kWh / m² per jaar

Afhankelijk van de efficiëntie en de opstelling van de zonnepanelen, haalt een PV installatie daar 850 kWh à 950 kWh uit per kW vermogen (van de installatie). De 950 kWh geldt voor zonnepanelen die naar het zuiden zijn gericht en met hellingsgraad 35°.

Kort gerekend betekent dat een doorsnee installatie met 4 kW vermogen, per jaar 3400 kWh à 3800 kWh stroom oplevert (e.g 4*850 , 4*950). Dat is evenveel als het gemiddeld stroomverbruik van een Vlaams gezin.

Berekening

 

Om een idee te hebben van de benodigde oppervlakte kunnen we dit omrekenen naar het aantal zonnepanelen. Hier ziet u duidelijk de invloed van de performantie en opstelling van uw zonnepanelen. Voor een optimale opstelling rekenen we met de factor 0, 95 ( 1 kw vermogen = 950 kWh) en voor de sub-optimale opstelling met de factor 0,85 ( 1kW vermogen = 850 kWh). We gaan er ook van uit dat 3500 kWh nodig is om de behoefte te dekken.

1. Stel uw zonnepaneel heeft een performantie van 190 WP/m² en zijn niet optimaal opgesteld. Dan is 190 WP/m² x 0,85 = 161,5 kWh –> u heeft 21,6 m² panelen nodig om uw behoefte te voldoen (= 3500/161,5 )

2. Stel dat hetzelfde zonnepaneel wel optimaal is opgesteld. Dan is 190 WP/m² x 0,95 = 180.5 kWh –> u heeft 19, 3 m² panelen nodig (= 3500/180,5)

3. Stel dat u een performanter zonnepaneel kiest van 250 WP/m², dat niet optimaal is opgesteld. Dan is 250 WP/m² x 0,85 = 212,5 kWh –> u heeft 16,4 m² panelen nodig (= 3500/212)

4. Stel dat u dat het performantere paneel wel optimaal opstelt. Dan is 250 WP/m² x 0,95 = 237,5 kWh –> u heeft 14,7 m² panelen nodig ( = 3500/237,5)

Om een optimale keuze te maken moet u dus goed weten welke opstelling mogelijk is voor uw woning of bedrijf. Het performantere paneel zal duurder zijn, maar u zal er minder van nodig hebben. Dat brengt ons bij de kostprijs.

Kostprijs zonnepanelen installatie

Uit voorgaande weet u nu hoeveel oppervlakte u nodig heeft om in uw eigen behoefte te voorzien. Nu nog weten hoeveel de installatie kost. Om makkelijk installaties te vergelijken wordt gebruik gemaakt van de prijs per Wattpiek (€/WP).

De prijs per wattpiek is sterk afhankelijk van welke zonnepanelen je kiest. Niet alleen de performantie, maar ook de esthetiek spelen daarbij een rol. Mooie ingewerkte panelen in het dak kosten meer dan goedkope panelen van chinese makelij.

Vandaag is 2 € / WP een realistische schatting. Het goedkopere segment zal daar nog onder gaan, het duurdere segment tot (ver) erboven.

Hernemen we de gegevens uit situatie 1. Een gezin wil 3500 kWh verbruiken per jaar en heeft daarvoor 21,6 m² panelen nodig. Dat wil zeggen een installatie van 4104 WP (29,4 m² x 190 WP). Dit komt overeen met een gemiddelde particuliere installatie ( 4 kw).

Als 1 WP 2€ kost, dan kost de installatie voor het gezin € 8208 ( = 4104 WP x 2 € )

> Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen

 

Terugverdientijd van de installatie

Het gezin heeft beslist en laat zonnepanelen plaatsen. Hoe lang zal het duren vooraleer ze die investering terugverdiend ?

Hiervoor moeten we weten hoeveel het gezin zou uitgeven aan 3500 kWh electriciteit zonder de installatie. Volgens de V-test is dat zo’n 750 € per jaar.

Na 11 jaar zou het gezin dus evenveel uitgegeven hebben aan electriciteit van de energieleverancier als dat hun installatie kost. (11 x 750 = 8250 €)

 

Hoewel de certifcaten vroeger veel geld opbrachten is de steun nu teruggeschroefd.

Sinds 1 januari moet het gezin echter ook een netvergoeding betalen. Die is gemiddeld 53 € per kW vermogen. Het voorbeeld gezin had een installatie van 4,1 kW vermogen en zal dus jaarlijks bijkomend € 212 betalen. Na 10 jaar is dat een extra kost van € 2012, die de terugverdientijd effectief verhoogd tot 12 à 13 jaar.

Update: de netvergoeding is in november 2013 onwettig verklaard door het Brussels Hof van beroep en is dus (althans voorlopig) niet meer van toepassing.

Opbrengst zonnepanelen

 

Eens uw installatie is terugverdiend, kan u er nog vele jaren genieten. (30 jaar levensduur – 12 jaar terugverdientijd = 18 jaar). Deze ‘bijkomende jaren’, zijn de eigenlijke opbrengst van uw zonnepanelen. Uw installatie is terugverdiend en u betaalt ook geen stroomfacturen meer aan de energieleverancier, dankzij de terugdraaiende teller. U geniet als het ware van gratis elektriciteit.

Ook al kunnen er onverwachte kosten opduiken (schade, verminderd rendement), moet u er rekening mee houden dat energieprijzen in de toekomst waarschijnlijk zullen stijgen. Dat terwijl de effcientie van zonnepanelen er enkel op verbetert en de kosten dalen. Dit zorgt ervoor dat de terugverdientijd verkort. Bovendien zijn wettelijke factoren zoals de minimumsteun en netvergoeding geen constanten over een periode van 30 jaar.

Milieukost

 

Tenslotte moet ook de duurzaamheid in rekening genomen worden. Een planeet gevoed door fossiele brandstoffen is geen leefbaar toekomstperpectief. Er is dus ook noodzaak aan zonne-energie. Hoeveel de investering in een groenere planeet precies waard is, kan u enkel zelf beslissen.

Het Technisch Team staat steeds voor u klaar.